[...] zawodników mających wynik hematokrytu powyżej 50 (jednoznacznie wskazywało to na stosowanie dopingu). Zbyt wysoki hematokryt oznacza ryzyko zakrzepowo-zatorowe, CRP – białko C-reaktywne, obrazuje stan zapalny, MCV – średnia objętość krwinki czerwonej, przekroczenie normy mówi o anemii (niedobór B12), MCH - średnia masa hemoglobiny w [...]
[...] fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe, białko ryżowe czy pszeniczne. Niektórzy odradzają [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] treningu, krążące aminokwasy nie tylko będą wykazywały działanie budulcowe i odżywcze, ale i będą chroniły je przed działaniami niekorzystnymi, jak katabolizm. Odżywki białkowe, stosowanie odżywek białkowych posiada znaczenie typowo odżywcze. Nasz organizm podczas okresu budowy masy mięśniowej wymaga większej ilości białek w diecie. [...]
[...] efekty osiągane przez Ciebie na treningu będą niewielkie lub żadne. I tu niewielkim ratunkiem będą nawet białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk) lub same węglowodany (vitargo, carbo, maltodekstryny, glukoza, fruktoza, cukier, miód itd.). Musisz mieć choć zarysy diety. Prawie wszyscy zawodnicy [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] posiłków, m.in. zawartości tłuszczów, ale także od rodzaju białka (jego kinetyki). Bardzo szybko wchłaniane są izolaty i koncentraty białka serwatkowego, o wiele wolniej białko jaja czy kazeinowe. Uznane za wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka [...]
[...] iż przesadza z trenbolonem, testosteronem, nandrolonem, insuliną i hormonem wzrostu, hodując przerośnięte narządy wewnętrzne, w tym zmienione patologicznie serce. Ponadto białko serwatkowe (np. WPC, WPI, WPH) przyswaja się o wiele łatwiej i szybciej, w porównaniu do np. wołowiny czy wieprzowiny, dlatego obciążenie organizmu jest o wiele [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
Problem doboru odpowiedniego prezentu wraca każdego roku, osoby trenujące często stosują specyficzną dietę, mają wyrafinowaną odzież i specjalistyczny sprzęt. Znam przypadki kupowania zupełnie nieprzydatnych prezentów (książek o podstawach treningu dla osoby zaawansowanej) albo, co gorsza, odżywek, sprzętu czy ubrań, których dana osoba ma w [...]
[...] kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Jeśli do płatków owsianych dodamy owoc oraz źródło białka – nabiał/odżywka białkowa oraz orzechy – uzyskamy pełnowartościowy, smaczny i sycący na długo posiłek. Jedz płatki owsiane 3-4 razy w tygodniu. Pomidory Pomidory są źródłem wielu cennych dla [...]
Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]
[...] i na patelni bez tłuszczu smażymy omleta. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli oraz ksylitolem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżkę „pianki” białkowej z wcześniej ubitych na sztywno białek. Zapiekamy do zarumienienia (około 10-15min) w temperaturze 180° C. Posiłek 2 200 g łososia świeżego 150 g brokuła sól [...]
Trening siłowy jest jedną z form aktywności fizycznej, które powodują, że nasze zapotrzebowanie dobowe na białko wzrasta. Z tego też względu, w oczach osób trenujących to właśnie proteiny uznawane są za najbardziej potrzebny makroskładnik dietetyczny, który wspomaga regenerację i rozbudowę masy mięśniowej. Nic w tym dziwnego, gdyż białko uważane [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]
[...] jest niemożliwy do podrobienia. Lecz jeśli mamy ochotę skusić się na coś bardziej kalorycznego, z bułką lub tortillą, to najlepszym rozwiązaniem będzie Qurrito (648 kcal, białko 35 g, węglowodany 59,2 g, tłuszcze 31,4 g), co prawda ma dużo kalorii i węglowodanów, ale nadrabia to zawartością białka. Drugą opcją jest Mega Pocket (689 kcal, [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] nie zabraknie węglowodanów i tłuszczów. Inaczej rzecz się może dziać z białkiem. Nie chcę tutaj sugerować, że masz brać z sobą do restauracji przygotowanego szejka wysokobiałkowego. To byłoby już ekstremum. Choć… może czasem się ta porada przydać. Kupony rabatowe/programy lojalnościowe Gdy znajdziesz lokal, który serwuje smaczne, niedrogie, [...]
[...] stanu rzeczy? Jak sobie z tym radzić?" Zbyt niska ilość białka Białko pochodzące głównie z nisko przetworzonych źródeł, choć zalicza się również tutaj część odżywek wysokobiałkowych np. pochodzących z micelarnej kazeiny, białka jajecznego, białka grochu, charakteryzuje się bardzo wysoką zdolnością do tłumienia głodu. Jeśli zatem Twoja dieta [...]